tisdag 27 maj 2025

PICTORIALISMEN LEVER OCH FRODAS

Även hos mig själv uppenbarligen. När vi åkte på vår årliga bröllopsresa till Öland i helgen, den 42;a i ordningen till samma platser, hade jag bestämt mig för att fotografera landskap. Vad jag inte hade bestämt var att bilderna skulle kopieras mjukt och med softning via en nylonstrumpa spänd över en ram, vilken hålls mellan förstoringsoptiken och fotopapperet. Då får man denna effekt med lite överstrålning. När jag digitaliserade negativen (vilket jag gör numera istället för att göra kontaktkartor) kom denna mjuka kontrast fram direkt, efter att negativen vänts till positiv i datorn. Jag tyckte det skulle passa till bilderna och bestämde då att kopiera mjukt med nylonstrumpan under optiken. Nylonstrumpan skulle dessutom ge den extra effekten med överstrålningen/mjukheten i detaljerna, inte bara i totalkontrasten.Jag började med detta i mörkrummet ungefär samtidigt som vi åkte på Ölandsresan 1984, dagen efter vårt bröllop. Och strumpan som sitter på ramen är samma som då, den har hängt med genom åren.


Pictorialismen ja, den frodas som aldrig förr med alla möjligheter vi har att joxa till bilderna i datorn. Jag vet inte om lithkopiering i mörkrummet kan hänföras dit? Men troligen, då det blir speciella effekter av det i den slutliga bilden. Även om det är bilden precis som den blir efter framkallningen som är resultatet. Men det är i alla fall en fotografisk teknik, till skillnad från en del andra sk "ädelförfaranden" typ fotogrvyr/fotopolymer, vilka ju inte är fotografiska tekniker i själva slutskedet. Eftersom det är ett tryck med bläck. En fotoutskrift är väl att hänföras till samma, eftersom inte heller det är en fotografisk teknik i slutdelen, utan bläck som sprutas ut på ett papper som inte är ljuskänsligt. Ett fotografi görs som bekant på ett ljuskänsligt material, vilket belyses med hjälp av en förstoringsapparat och ett negativ, eller på annan sätt. Men vanligtvis kallar man allt detta det för fotografi ändå, eller inlemmas i den kategorin.

Pictorialismen kom ju vid slutet av 1800-talet, bl.a som en reaktion på att Kodak gjort den fotografiska bilden till var mans egendom. Man ville då särskilja sig från de "vanliga" fotograferna genom att närma fotografiet till övrig konst, och började då använda diverse tekniker för att "förädla" sina bilder. Men senare kring 1930, kom en reaktion även på detta, sk Straight Photography (Ren/Rak fotografi). Denna har ambitionen att skildra verkligheten och vända sig bort från piktorialismens mer poetiska ambitioner. Det finns kopplingar till den europeiska nysakliga fotografiska rörelsen Neues Sehen (nytt seende), främst förknippad med Bauhausrörelsen i Tyskland. Representanter för denna reaktion är Edward Weston, Dorothea Lange, Berenice Abbott, Walker Evans och Ansel Adams.

För min egen del kan jag förlika mig med båda, även om jag tycker det är mest intressant att hitta utsnitt/bilder i omgivningarna, som kan vara intressanta utan att behöva ta till specialtekniker som t.ex lith eller denna softning med nylonstrumpa. Jag upplever ändå att de av mina bilder som man brukar tycka bäst om, är just dessa som jag "skruvat" till med olika medel. Är det kanske så att vanlig rak fotografi inte tilltalar längre? Och i så fall vad beror det på? Ses den som lite för "simpel" (typ det som hände när pictorialismen inom fotografin växte fram), nu när man kan vrida till sina bilder med allsköns medel i en dator? Vill man numera att fotografi ska likna övriga konstarter, målad konst, tryck etc, för att det ska bli intressant? Synd i så fall tycker jag. För fotografi som är rak och inte konstlad, och som ändå kan bjuda på något matnyttigt för betraktaren, är ju det som fotografi egentligen går ut på och som är en riktig utmaning för fotografen. Att kunna skapa bilder utan överdrivna medel eller förvanskningar, det är det unika med fotografi, och det som skiljer den från andra bildmedier.


tisdag 13 maj 2025

BW17 - 2025, Lagergatan 2025 045 03

Väntan på Kentmere Pan 200 blir lite längre än jag tänkt. När Photax igår fick sändningen de beställt från England så var alla 120-filmer restnoterade. Och de vet inte när den kan levereras igen. Men provet/testen får bli när den kommer. Man klarar sig bra med Kentmere Pan 100 och Pan 400, som båda är filmer som fungerar fint. Just nu sitter det en Pan 100 i ett av HBL-magasinen och som vädret verkar bli idag kan det fungera bra på fri hand eller med enbensstativ, även med ett gulfilter på.

När jag tog de här två bilderna i Växjö för halvannan vecka sen satt det en Pan 400 i kameran. Men det var så ljust där att det hade funkerat fint även med Pan100, trots gulfiltret på 100mm-optiken. Jag fick ju tag i en en paket Adox D76 ECO utan hydrokinon (bytte med min vän Per Klasson i Växjö), men nu verkar det som Adox slutat tillverka denna miljövänligare version pga begränsad hållbarhet i pulverform. Hoppas de kan få bukt med det, för hydrokinon och annat som den traditionella varianten av D76 har, är inte något man vill exponeras för. När denna dunk med D76 ECO är slut får man väl hålla till godo med den gamla vanliga, använda munskydd och handskar när man blandar till den och vara mera försiktig. Inte mycket att välja på när man vill ha just D76, som man har alla tider kalibrerade för. ECO-versionen är i det avseendet precis ekvivalent och jag märker ingen skilland i övrigt heller.

Bilderna här, kopierade på Fomabrom Variant 111, är ändå framkallade på papper i den miljövänligare Moersch ECO 4812 pappersframkallare, och tvåbadsfixerade i alkaliskt fix även det från Moersch. Det ger en skonsam process som också minskar vattenåtgången dramatiskt mot den traditionella med surt stopp och fix. Luktfritt och bra på alla sätt. Risken för överfixering dessutom eliminerad, vilket kan påverka bl.a bildens hållbarhet och även fräta ut silver i de ljusa partierna.

BW17 och 18 - 2025
STADEN
Lagergatan, 2025 05 03
Silvergelatinfotografi 22x22cm




måndag 12 maj 2025

BW14 - 2025, LAGERGATAN 2023 05 03

I väntan på att beställd film från PHOTAX i Nybro ska komma (det är den nya Kentmere Pan 200 jag ska prova), är det kopiering  från både nya och gamla negativ som sysselsätter flanören och bildmakaren. Fotograferandet och bildarbetet rullar på, även med bilder från förra sommaren som ännu inte hamnat på papper. Hoppas bli klar idag med det jag föresatt mig. Sen är det nytt som måste till. Och man letar ju bilder överallt där man drar fram under färden genom livet.

En färgfilm lämnades till framkallning hos Ernstson i Växjö i fredags också. Fotograferades i onsdags kväll. Den ska jag hämta i veckan, sen blir det avfotografering av negativen samt färdigställande av bildfilerna datorn. Jag har inget speciellt program för vändning av färgnegativ men med lite joxande går det att få det dit man vill ändå. 

BW14 - 2025
STADEN
Lagergatan 2025 05 03
Silvergelatinfotografi 22x22cm.

Någon skrev om denna bilden på fb: "...jag hamnar inte i staden. Snarare vid havet med en båt på väg mot äventyr."





lördag 10 maj 2025

NY FILM FRÅN ILFORD PHOTO - KENTMERE PAN 200



En helt ny film från Ilford Photo, Kentmere 200. En äkta pankromatisk och helt ny film från England. Ingen gammal flygfotofilm med utökad rödkänslighet som packats om och fått nytt namn, utan en nyframtagen svartvit film. Dessutom med en bas som har låg densitét och alltså i det avseendet liknar den gamla Kodak Plus-X Professional, vilken hade en klarare bas. Den filmen gjordes bara i 120 och bladfilmsstorlekar, och var min favorit när den fanns. Jag köpte den av fotohandlaren i kommunen, Roland Bergman, som använde den själv i ateljén men inte sålde den i butik annars. Den var retuscherbar på ena sidan och det gillades av porträttfotografer. Roland Bergman var dessutom auktoriserad Hasselbladspecialist, men på den tiden hade jag inte råd med de dyrare Hasselbladskamerorna utan använde den i en gammal tvåögd Rolleiflex.

Den klarare basen i filmen gjorde att den fick en högre kontrast vid samma framkallningstid som den vanliga Plus-X med inbakad slöja i basen. Framkallningstiderna kunde därför kortas en aning mot den vanliga Plus-X för att få samma totalkontrast, och det påverkade även kornet i det att dess skarphet minskade och att det upplevdes som mindre framträdande. Jag skulle tro att det är det man menar med att den här filmen har en mera kontrastrik återgivning. Men totalt sett så regleras kontrasten genom att man framkallar och exponerar filmen olika, allt efter  motivets kontrastförhållanden. Det är därför egentligen fel att säga att filmer har olika kontrast, för det beror helt och hållet på motivkontrasten, hur du exponerar och och hur du framkallar filmen.

Jag tror denna filmen kan komma att bli min standardfilm framöver. Men vi får se? Jag har beställt 10 st från PHOTAX i Nybro för att testa den. Kentmere Pan 100 får med gulfilter (som jag ofta använder i svartvitt) en känslighet på 50 ISO, medan en Pan 200 får ett steg högre känslighet med samma filter, alltså 100 ISO. Det kan betyda skillnaden mellan en skarp och en oskarp bild när inte större stativ används, på fri hand eller med enbensstativ.

https://www.ilfordphoto.com/kentmere-200-120

måndag 5 maj 2025

STADEN - Växjö, 2025 05 03

Fotograferandet i STADEN fortsätter. Förra årets utställning på Stadsbiblioteket var resultatet av 1½ års flanerande med kameran på stadens gator. Men jag slutar inte flanera eller fotografera i staden för det, utan det rullar på. Inte med samma intensitét och regelbundhet kanske, och inga planer för bilderna som då."Jag har inga planer alls, jag bara gör" som Gunnar Smoliansky uttryckte det i tidskriften VERK.

Dessa två bilder är tänkta att tas fram i lite större storlek, ca 50x50cm. Så stora bilder gör jag inte i mörkrummet. Där är det vanligtvis upp till max 30x40cm som gäller. Större bilder får istället bli bläckstråleutskrifter från de digitaliserade och redigerade negativen. En tänkt ram i en ton av ekträ har lagt spå för att visa hur det kommer se ut när bilden är färdigmonterad.




EN HALVMETER VÅTBÄNK

 


Med jämna mellanrum, ca en gång per månad, tömmer jag och rengör Nova-tankarna samt fyller på ny kemi. Uppsamlat körs till miljöstationen när  dunkarna är fulla. I brist på mjukframkallare har jag bara första facket med framkallare, ECO 4812 som är miljövänlig utan hydrokinon. Andra och tredje är bara vatten i. Sen i den andra tankens två första fack finns fix av skonsam alkalisk eller neutral typ. Det gör att hela processen är alkalisk eller neutral och att Sköljtidsförkortare HCA inte behöver användas. Dessutom förkortas sköljtiderna för fiberpapper dramatiskt, vilket sparar mycket vatten. De sura och luktande fixens/stoppbadens tid är förbi. Behövs egentligen inte med de moderna och härdade pappersemulsionerna. Allt är luktfritt och står i groventren bredvid köket, tillsammans med förstoringsapparat permanent, vilket är väldigt praktiskt. Tar liten plats, är luktfritt och fungerar alldeles utmärkt.

PICTORIALISMEN LEVER OCH FRODAS

Även hos mig själv uppenbarligen. När vi åkte på vår årliga bröllopsresa till Öland i helgen, den 42;a i ordningen till samma platser, hade ...